Hestene åbner dit sind

Hvordan hesteassisteret terapi har en beroligende effekt på menneskes nervesystem ved tilstande som lavt selvværd, sorg, krise, stress og angst.

Naturen og hestene har en beroligende effekt på menneskers nervesystem.

Denne egenskab bruges i hesteassisteret terapi til at lindre tilstande som stress, angst, lavt selvværd, sorg og traumer.

Dit nervesystem genkender hestenes beroligende adfærd og dit aktiverede kamp/flugt beredskab falder til ro.

Dette skaber et trygt rum med tid og plads til at du kan være hele dig og sætte ord på det i dig som kalder på din opmærksomhed.

Hestene støtter dig i at få kontakt til dine unikke medfødte kvaliteter og indre visdom, så du får klarhed over dine ressourcer på en blid og naturlig måde uden flere års terapi.

Hvad er hesteassisteret terapi?

Hesteassisteret terapi er en samtale mellem mennesker i naturen ude ved hestene.

Vi skal som sådan ikke noget med hestene.

De er der bare og gør det heste nu gør når de går frit rundt på marken.

Det er også grunden til at du ikke behøver hverken ride- eller hestekundskaber for at få det maksimale ud af en session med hesteassisteret terapi.

Oprindeligt er terapiformen udviklet i USA og kaldes Equine Facilitated Therapy, hvor den især bliver brugt til at lindre PTSD hos krigsveteraner.

Hestene faciliterer den terapeutiske samtale og er dermed terapeutens assistenter.

Metoden er endnu ikke så udbredt i Danmark men i lande som Norge og Holland kan du blive henvist til hesteassisteret terapi på lige fod med henvisning til psykolog.

Terapiformen egner sig især til introverte voksne som elsker at opholde sig i naturen og være sammen med dyr.

Hvordan hestene assisterer

Hestene ser dig som du er og med deres nærvær giver de dig kontakt til det i dig som kalder på din opmærksomhed.

Ved at være sammen om at betragte dem og tale om det vi ser, kan du få kontakt til forskellige tanker, følelser og kropslige oplevelser. Det er helt naturligt. Og ved at italesætte det du mærker er samtalen allerede i gang.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Du mærker det du mærker.

Hesteassisteret terapi foregår med terapeutens heste hos terapeuten. Og hvis du er utryg ved de store heste, kan du opleve hesteassisteret terapi med et hegn mellem hestene og dig. Effekten er den samme om du kysser muler eller bare kigger på hestene.

Hestene giver kontakt til hele dig

Du vil typisk opleve at de forskellige heste giver dig kontakt til forskellige sider af dig selv.

Nogle af siderne er de sider du måske kalder dine skyggesider.

Dine skyggesider er en del af dig. Uden skyggesider mangler du den del af dig som gør dig til en unik version af dig. De må gerne være der. Faktisk skal de være der for at du kan være hele dig!

Tænk over det. Hvad er det som gør os unikke? Det er i hvert fald ikke vores lyse sider.

Og hvor der er lys kastes skygger.

Det interessante er at skyggerne ikke kan se lyset som skaber dem.

Det er her hestene kommer ind i billedet. De ser hele dig og støtter dig i at mærke dig selv. De accepterer dig for den du er især når du omfavner både dit lys og dine skygger.

Et aktiveret kamp/flugt beredskab beroliges af hestene

Når vi er i en tilstand af stress eller angst er vores nervesystem skiftet over til et aktiveret kamp/flugt beredskab.

Kamp/flugt beredskabet er til for at sikre din overlevelse, hvilket i sig selv er en fantastisk kvalitet. Der hvor problemerne opstår er når nervesystemet konstant er i alarmberedskab gennem en aktivering af det sympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem er aktivt når du er i maskulin energi. Eksempler på maskulin energi er handling, planlægning, gøren, given og kontrol.

Det som beroliger et aktiveret sympatisk nervesystem er at stimulere det parasympatiske nervesystem og dermed ændre tilstanden til hvile og fordøjelse.

Det parasympatiske nervesystem er i spil når du er i feminin energi. Eksempler på feminin energi er væren i nuet, intuition, at modtage og at være i tillid.

Det som stimulerer dit parasympatiske nervesystem er dybe vejrtrækninger helt ned i mellemgulvet, at spise, sove og at meditere. Og nu kommer det vigtigste. Ophold i naturen og samvær med dyr.

Beroligende adfærd lindrer tilstande som stress og angst

Calming signals er det som jeg kalder beroligende adfærd. Det er en ubevidst adfærd som stort set alle pattedyr udviser når de enten er på vej op eller ned i stress niveau.

Der er beskrevet mere end 60 forskellige calming signals hos heste.

Eksempler på beroligende adfærd hos hestene er at de sænker hovedet, blinker gentagende gange med øjnene, gaber eller strækker kæben, smasker og slikker sig om munden uden at spise noget, ryster hals og hoved, klør sig på benet, ruller sig eller kigger væk fra det som stresser.

Eksempler på beroligende adfærd hos mennesker er at bide negle, kigge væk fra det som stresser, at dagdrømme, overspringshandlinger, at spise, bide sig i læben, rygning, bide i blyant, klikke med kuglepen, rive sig i håret, dybe vejrtrækninger og at sukke.

Hestene er sociale flokdyr

Da heste er sociale flokdyr, ligesom mennesker, mærker de når et andet væsen er i kamp/flugt beredskab og forsøger at gøre noget ved det. måske ikke bevidst, men ubevidst gennem beroligende adfærd.

Det smarte er, at vores nervesystem genkender den beroligende adfærd, som hestene udviser, og spejler den. Dette sker gennem en aktivering af det parasympatiske nervesystem, som beroliger det aktiverede kamp/flugt beredskab.

Hesteassisteret terapi er en effektiv metode til at lindre tilstande som stress og angst på en blid og naturlig måde. Metoden tiltaler typisk introverte mennesker, især kvinder, som elsker at opholde sig i naturen og være sammen med dyr. Dermed ikke sagt at børn og unge ikke kan have glæde af hesteassisteret terapi. Det kan de, men her skal det kombineres med enten ridning eller at der skal gøres noget med hestene.

Børn og unge kan med en kombination af pædagogiske redskaber og hesteassisteret terapi styrke læring, højne selvværdet og opbygge sociale færdigheder.

Hesteassisteret terapi hos Naturen Som Medicin

Da jeg ikke tilbyder aktiviteter med hestene som ridning, tager jeg ikke børn eller unge ind. Det er der mange andre hesteassisterede terapeuter som gør med stor succes. Mit ekspertisefelt ligger indenfor det voksne segment af befolkningen, typisk kvinder, som arbejder indenfor sundhedssektoren.

Du er meget velkommen til at skrive til mig hvis dette blogindlæg gav mening for dig. Og lad mig endelig høre fra dig hvis du vil høre mere om natur- og hesteassisteret terapi.

LÆS MERE

TIL FORSIDEN

KONSULTATIONER I NATUREN

SE HVAD DU OGSÅ TILBYDES

Denne hjemmeside bruger cookies, så for at kunne give dig den bedste oplevelse med at bruge siden, skal du acceptere min brug af cookies.   Læs mere