Syrensaft – Lækker saft af syrener

Lav din egen syrensaft med denne nemme opskrift
Syrensaft
ER SYRENER GIFTIGE?

Når jeg byder mine gæster på syrensaft får jeg ofte spørgsmålet: Er syrener ikke giftige?

Alt er i princippet giftigt. Det handler om mængde og dosering. Det lærte jeg i hvert fald på første semester af lægestudiet. Så svaret på om syrener er giftige kommer an på mængden.

Se her hvad fødevarestyrelsen skriver om syrener (Link til fødevarestyrelsens hjemmeside)

Noget af det bedste jeg ved er at nyde et glas med hjemmelavet syrensaft på terrassen en varm sommeraften mens jeg kigger på hestene.

De fleste mennesker forbinder syrener med noget der er smukt men også giftigt. Men de smukke blomster kan bruges til at lave en smuk og velsmagende syrensaft.

Det er nemt at lave syrensaften, især hvis du følger denne opskrift, som jeg selv har brugt gennem flere år.

PLUK SYRENER TIL SAFT

For at give din syrensaft den smukke farve, har du brug for at finde nogle syrener, der er lilla, pink eller lyserøde. De hvide kan sagtens bruges og giver samme smag, men ikke den fine farve.

Jeg vil anbefale, at du ikke plukker syrenerne før du er helt klar til at lave saft. Hvis de står for længe ved stuetemperatur kan de godt blive lidt triste og kedelige og begynde at lugte mærkeligt.

Stil dine plukkede syrener køligt og max et par timer hvis du ikke er klar til at lave saften med det samme.

Pluk gerne blomsterklaserne på en varm sommerdag fordi her vil indholdet af nektar være højest.

Gå efter de syrener der er sprunget fuldt ud, men endnu ikke er ved at visne.

Det jeg selv gør er at høste syrener to til tre gange på en sæson.

Første gang når de lige er sprunget ud, og igen nogle dage efter, for så kan jeg lave saft af flere omgange på den samme sæson.

Det gode ved denne opskrift er at saften kan fryses ned og bruges senere på året.

SÅDAN LAVER DU SYRENSAFT

Inden du får opskriften har jeg et vigtigt tip til dig.

Da stilkene og de grønne blade kan give saften en bitter smag, handler det om at få klippet eller nippet de små blomster af klaserne.

Det kan virke som et større pillearbejde, men tro mig det er besværet værd.

Spring ikke over hvor gærdet er lavest ved at bruge hele blomsterklaser i gryden medmindre du ønsker en bitter smag.

Jeg har gennem årene hørt flere folk sige, at den syrensaft de laver hjemme ikke smager nær godt som den de har smagt hos mig.

Når jeg så spørger dem om de har brugt tid på at nippe blomsterne af stilkene, svarer de alle, at det trin sprang de over.

Så lov mig at du vil nippe blomsterne af klaserne og undgå at begå den fejl som gør saften bitter.

NEM OG LÆKKER OPSKRIFT PÅ SYRENSAFT

Lav sommerens smukkeste saft af syrener, som du kan nyde med isterninger og boblevand. For eksempel som en super dejlig og anderledes velkomstdrink med eller uden alkohol.

Arbejdstid: 30 min

Trækketid på køl: 3 dage

I alt: 3 d 30 min  

INGREDIENSER

 • 40 klaser syrener (flest af de farvede)
 • 1,8 kg sukker
 • 3 økologiske citroner (gerne gule modne og med tynd skræl)
 • 60 gr citronsyre (2 breve a 32 g)
 • 2,5 l vand
SÅDAN GØR DU

Find en stor gryde frem (mindst 5,5 liter) og skold den med kogende vand inden du går i gang.

Sørg også for at du har alle ingredienser hjemme, så du ikke pludselig står med friske blomster og skal ud og købe ind. NB blomsterne skal IKKE skylles

 • Nip eller klip blomsterne af stilken, og læg dem i gryden. Sørg endelig for at selve bunden af de små blomster kommer med, da det er her al den gode smag sidder.
 • Skær skrællen af citronerne og skær dem i skiver. Der ligger yderligere bitterhed i det hvide under citronskrællen, så skær gerne så meget af skrællen og det hvide fra inden du skærer citronerne i skiver.
 • Kom citronskiverne ned til blomsterne sammen med sukker og citronsyre og overhæld hele herligheden med 2,5 L kogende vand. Rør rundt med en skoldet ske, indtil sukkeret er opløst.
 • Kom låg på og lad det køle lidt ned inden du sætter det i køleskabet. Lad det stå mindst to dage men gerne tre eller fire.
 • I starten ser vandet rimelig brunligt og ikke særlig yndigt ud, men efter et par dage får det den smukke farver du ser på billederne.
 • Når de har trukket nogle dage, sier du saften fra og kommer på flasker. Jeg undgår konserveringsmidler ved at lægge dem i fryseren.
 • Servering: Fortyndes med vand (gerne danskvand med citrus) i forholdet 1:4.
TIPS & NOTER

Holdbarhed: Saften kan holde sig lidt over en uges tid i køleskabet især hvis du skolder glassene først.

Frysning: Hvis du gerne vil have syrensaft senere på sommeren, kan du fryse din syrensaft ned.

VIGTIGT: Fyld kun flaskerne 3/4 op og lægger dem halvt ned for at saften kan udvide sig under frysning uden at glasflasken sprænges.

Dosering: Saften du får er meget kraftig så den skal spædes op med vand eller danskvand. De fleste elsker saften når der er 1/3 eller 1/4 syrensaft og 2/3 eller 3/4 vand. Prøv dig lidt frem og se hvad der virker bedst for dig.

Velkomstdrink: Du kan lave en helt unik velkomstdrink til sommerfesten ved at blande syrensaften med hvidvin og danskvand med citrus, og selvfølgelig undlade hvidvinen hvis drikken skal være alkoholfri.

40 klaser lyserøde syrener
Skær citronerne i skiver – gerne uden skræl
Kom alle ingredienserne i en stor gryde og hæld kogende vand over.
Kom syrensaft på 3-4 glasflasker og nyd synet!
TIL FORSIDEN

Denne hjemmeside bruger cookies, så for at kunne give dig den bedste oplevelse med at bruge siden, skal du acceptere min brug af cookies.   Læs mere