Undgå at gå ned med stress (igen)

Få de 6 nøgler som åbner dørene til frihed.

Rigtig mange mennesker i Danmark oplever at gå ned med stress med manglende energi og overskud til følge. Det går ud over arbejdsglæden. Livsgnisten kan blive slukket og du kan brænde ud.

Jeg ved det, for jeg har selv været der. Jeg troede ikke at det ville ske for mig igen, men det gjorde det.

I dette blogindlæg vil jeg dele 6 nøgler, som du kan bruge til at åbne dørene til frihed og undgå at gå ned med stress igen.

Men inden vi kommer til nøglerne vil jeg lige dvæle lidt ved hvad stress og undbrændthed er.

Stress er en tilstand som opstår, når vi føler at vi ikke lever op til egne eller andres forventninger. Det har intet med travlhed at gøre. Du kan sagtens have travlt og have mange bolde i luften uden at være stresset, så længe du griber alle boldene igen som du forventer.

Lad mig forklare den påstand.

I mit arbejde som praktiserende læge erfarede jeg at nogle af de mest stressede patienter jeg havde i samtaleforløb havde ikke travlt på jobbet. De havde ikke noget job. Så stress handler om noget andet end at have travlt.

Tanken om at det kan være stressende ikke at have travlt ramte mig. Jeg begyndte at udforske muligheden for at der kunne være andre faktorer end travlhed der spiller en rolle og får os til at gå ned med stress.

Det fællestræk jeg fandt var at det handlede om de kunne gribe alle de bolde de havde kastet op i luften – uanset hvor mange bolde det drejede sig om.

Jeg fandt også at langt de fleste af mine patienter oplevede stress som var knyttet til økonomiske bekymringer.

Hvad sker der når vi går ned med stress

Vores medfødte overlevelsesmekanismer spille en stor rolle i udvikling af stress.

Vores nervesystem er bygget op af et somatisk nervesystem og et autonomt nervesystem. Det somatiske nervesystem er det vi bruger når vi griber efter noget eller bevæger os. Vi beslutter os for en bevægelse og udfører den. Det kan vi fordi vi kan påvirke det somatiske nervesystem med vores bevidsthed.

Det autonome nervesystem er autonomt fordi det modsat det somatiske nervesystem ikke kan påvirkes direkte med vores bevidsthed. Det autonome nervesystem er opdelt i det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Og her kommer det spændende… Det sympatiske nervesystem er aktiveret i tilstande som stress, frygt og angst.

Du kender måske det sympatiske nervesystem bedre under navnet kamp/flugt responset. Det sympatiske nervesystem er en indbygget mekanisme i os alle sammen for at sikre vores overlevelse.

Vi kan ikke fjerne det sympatiske nervesystem men vi kan gøre noget andet og mere smart.

Vi kan stimulere vores parasympatiske nervesystem og på den måde berolige et aktiveret kamp/flugt respons.

Det helt centrale i udvikling af stress er at vi sidder fast i et aktiveret kamp/flugt respons. Eller sagt på en anden måde. Stress er en tilstand som opstår når vi har en ubalance i vores autonome nervesystem med for lidt aktivering af det parasympatiske nervesystem.

Der er mange måder hvorpå vi kan stimulere vores parasympatiske nervesystem.

Sådan stimulerer du dit parasympatiske nervesystem

De bedste måder er ved at trække vejret dybt og roligt. Dette stimulerer vagusnerven, som er en del af det parasympatiske nervesystem. Andre aktiviteter som stimulerer det parasympatiske nervesystem er at spise, sove, meditere, være i tillid og nydelse.

Det handler ikke om at ryge over i den anden grøft hvor du sidder fast i for meget af det parasympatiske nervesystem.

Det handler om at genoprette balancen, så der opstår en ligevægt mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem.

Det smarte er at når du stimulerer den ene så den øges, så falder den anden automatisk ned.

Denne viden kan vi bruge til at stimulere og øge den del af nervesystemet som er i underskud.

Dette bringer mig videre til hvordan vi kan bruge denne viden om nervesystemet til at undgå at gå ned med stress.

De 6 nøgler til at undgå at gå ned med stress

Disse 6 nøgler som jeg vi gennemgå her om lidt er nogle jeg har fundet og selv bruger for at undgå at gå ned med stress.

Tilsammen åbner nøglerne døren til FRIHED til at være dig.

F orbindelse

R itualer

I kke mig

H æve

E nergierne

D rivkraft

Forbindelse

Den første nøgle handler om at vi tillader os selv at forbinde os med naturen og dyrene. Når vi forbinder os mærker vi at naturen og dyrene beroliger vores nervesystem. Dyrene udviser calming signals (beroligende adfærd) som genkendes af vores nervesystem og spejlneuroner. Vi spejler således den parasympatiske beroligelse vi bliver mødt med af dyrene.

Ritualer

Vores vaner og mønstre er en form for ritualer, som vi udfører igen og igen. Det kan være svært at fjerne dem, så det er ikke det vi er ude på her. De må gerne være der, men du skal være opmærksom på at hvis du bliver ved med at gøre som du plejer, vil du blive ved med at få de samme resultater som du kender.

Derfor handler denne nøgle om at foretage små justeringer af dine eksisterende vaner og mønstre. Det er ved at justere de ting du gør dagligt, som i det lange løb vil give dig nye resultater.

F.eks. Hvis du gerne vil komme i form kan du lægge dit gymnastiktøj eller løbetøj frem aftenen forinden, så det ligger klar til dig når du står ud af sengen. Du ændrer således ikke i første omgang på dine morgenrutiner, men du tillægger en ny rutine i forbindelse med dine eksisterende rutiner.

Der skal mindst 21 sammenhængende gentagelser til før en justering forankrer sig til en ny vane, så vær tålmodig med dig selv.

Ikke mig

Den fejl jeg ser de fleste begå (og som jeg selv begik) er at vi tænker at vi ikke vil gå ned med stress igen.

Grunden til at vi går ned med stress igen, er fordi vi får sprunget nøglen med ritualer over. Sagen er den at hvis vi ikke får skabt nye vaner og mønstre kan vi være 100% sikre på at det som tidligere ledte til stress vil gøre det igen.

Derfor er det vigtigt at du ikke får sprunget nøglen med ritualer over.

Denne nøgle handler om at være ydmyg og turde se realiteterne i øjnene. Hvis ikke du får identificeret hvad der i første omgang fik dig til at gå ned med stress, er der stor sandsynlighed for at det vil ske igen (også for dig).

Hæve standarderne

At sætte standarder for din egen trivsel er den måde jeg arbejder med grænser på.

Denne nøgle handler både om at sætte grænser og om at blive bedre til at sige nej til opgaver som ikke er et match til dine standarder for din egen trivsel.

Tillad dig selv at have standarder for din trivsel og hæv dem så du og din tid er lige så værdifuld som andres.

Denne nøgle handler om at du tillader dig selv at spille hovedrollen i din egen biografi. Det er dit liv og derfor har du ret til at sætte dine standarder for din trivsel, så de er et match til dig.

Energierne

Denne nøgle handler om at få balanceret energierne. Når vi er stressede er vores nervesystem i alarmberedskab for at sikre vores overlevelse hvilket svarer til en overvægt af maskulin energi.

For at hvile i os selv som mennesker har vi brug for at balancere en overvægt af maskulin energi ved at tilføre feminin energi. Det smarte jeg selv har fået øje på er at maskulin energi altid vil give en aktivering af det sympatiske nervesystem mens feminin energi altid vil give os en aktivering af vores parasympatiske nervesystem.

Så ved at tilføre mere feminin energi til en overvægt af maskulin energi vil det sympatiske nervesystem blive beroliget og stress blive opløst på en naturlig måde.

Drivkraft

Den sidste nøgle handler om drivkraft og om at genfinde din passion. Den hænger sammen med energinøglen ovenfor. Brug din feminine energier til at dykke ind i dig selv og grav de ting frem som vækker din kreativitet.

Denne nøgle er med til at forstærke de øvrige nøgler og giver dig friheden til at være dig.

Dette var en kort gennemgang af hvordan du kan undgå at gå ned med stress igen.

Du har nu fået en lille flig af hvad jeg deler ud af på mine online kurser, workshops og samtaleforløb.

Jeg håber du kunne bruge det.

Skriv gerne til mig ved at bruge kontaktformularen her på siden, hvis dette blogindlæg gav mening for dig og du har fået lyst til at arbejde videre med Anna Maria.

Denne hjemmeside bruger cookies, så for at kunne give dig den bedste oplevelse med at bruge siden, skal du acceptere min brug af cookies.   Læs mere