Kan heste lindre stress og styrke den mentale trivsel i mennesker?

Kan det virkelig passe, at heste kan lindre stress og styrke den mentale trivsel på en naturlig måde?

Det spørgsmål vil jeg gå mere i dybden med i dette indlæg.

Først vil jeg give min definition af stress. Stress har intet med travlhed at gøre.

Du kan sagtens have travlt med mange bolde i luften uden at være stresset, og du kan være stresset uden at have noget at lave.

Nøgleordet i stress er forventninger.

Stress er en tilstand som opstår, når vi føler at vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger til os.

Kamp/flugt beredskabet

Stress er en tilstand hvor vores kamp/flugt beredskab er aktiveret.

Dette beredskab har til hensigt, at sikre vores overlevelse, og er en medfødt beskyttelse af vores eksistens.

Det er et naturlig respons i vores nervesystem, som vi alle har med os hele livet.

Der hvor det bliver et problem er når vi ikke kan slukke for denne aktivering og vende tilbage til afslapning og fordøjelse.

Et kamp/flugt beredskab som har sat sig fast er stress. En akut aktivering af kamp/flugt beredskabet er angst.

Kontrolbehov og adfærd med at tjekke er maskeret angst. Kontrolbehov opstår når vi ikke er i tillid.

Det modsatte af angst er ikke som mange fejlagtigt tror at være i tryghed men at være i tillid.

Den bedste måde du kan opnå kontrollen er ved at give slip på kontrollen i tillid.

Fra naturens side er vi installeret med det parasympatiske nervesystem, hvis opgave er at berolige et aktiveret kamp/flugt beredskab og hjælpe os tilbage til afslapning og fordøjelse.

Afslapning og fordøjelse kan lindre stress

Når vi er kommet i sikkerhed og vores overlevelse ikke længere er truet er det tid til afslapning og fordøjelse.

De ting som stimulerer afslapning og fordøjelse er at opholde sig i naturen, væren uden gøren, spise, sove og meditere.

Det at lytte til heste, som spiser hø, virker beroligende på nervesystemet.

Calming signals eller beroligende adfærd opstår helt automatisk, når det parasympatiske nervesystem går i gang med at berolige et aktiveret kamp/flugt beredskab.

Kort fortalt er beroligende adfærd en adfærd som stort set alle pattedyr udviser når det parasympatiske nervesystem sætter ind. Hos mennesker kan det være at snacke, sutte på håret, tygge i blyant, bide negle, rygning, bide sig i læben og kigge væk.

Hos heste er der beskrevet mere end 60 forskellige calming signals. De mest brugte er, sænke hovedet, klø hovedet på benet, kigge væk, hurtige blink med øjnene, rulle sig, smaske, slikke og strække kæben.

Som læge og hesteassisteret terapeut har jeg bemærket at hestene mærker det aktiverede kamp/flugt beredskab hos os mennesker og forsøger at berolige det ved at udvise beroligende adfærd.

Beroligende adfærd kan lindre stress.

Det er det jeg kalder Den aktive Hest, og det er en af hjørnestenene i fundamentet af hesteassisteret terapi.

Maskulin og feminin energi

Balancen mellem maskulin og feminin energi er vigtig i forståelsen af naturlig stresslindring.

Maskulin energi er med sin handling, struktur, planlægning, fokus og beskyttelse en gørende og givende energi. Gøren er en aktivering af kamp/flugt beredskabet. Lad mig bruge beskyttelse som eksempel.

For at beskytte noget har du brug for en handling. Du kan enten kæmpe eller flygte.

Nu er der ikke noget galt med handling, gøren og beskyttelse, men hvis det er den eneste energi vi trækker på, vil vi være i en tilstand af kamp eller flugt hele tiden. Vores gøren bliver til en overkompensering og vores beskyttelse bliver til en overbeskyttelse. Vi giver og giver uden at få noget igen.

For at kunne modtage, har vi brug for at trække på vores feminine energier.

Den feminine energi er med sin væren i nuet, en intuitiv, impulsiv og til tider kaotisk energi. Feminin energi åbner hjertet i tillid. Væren er en aktivering af afslapning og fordøjelse og dermed en beroligelse af den maskuline aktivering af kamp eller flugt.

Feminin energi er en modtagende energi med tillid til at din gøren er god nok. Det er en energi med nydelse og hengivenhed, som hjælper dig hjem i dig selv.

Når vi formår at trække på både vores feminine og maskuline energier, finder vi et ståsted i os selv, hvor kreativitet og skaberkraft kan tage sit udspring.

Hvis vi hele tiden er i maskulin energi og amputerer vores feminine energier, er der stor sandsynlighed for at vi brænder ud eller går ned med stress.

For at blive hele mennesker og styrke vores mentale trivsel, har vi brug for begge energier. Det handler om at få de maskuline og feminine energier til at mødes og danse sammen, og det er den mest naturlige stresslindring.

Hesteassisteret terapi kan lindre stress

Hestene kan hjælpe stressramte mennesker med at lindre stress, fordi hestene med deres beroligende adfærd aktiverer de feminine energier. Vores nervesystem genkender den beroligende adfærd og spejler en aktivering af det parasympatiske nervesystem, så vi kan slappe af og fordøje.

Vi åbner vores hjerter og begynder at være i tillid til andre og os selv. Vores væren bliver mødt af blide muler. Følelser og tanker dukker op. Den feminine aktivering af nervesystemet vækker tillid og vi begynder at sætte ord på det liv som bevæger sig i os. Det er minde farligt at åbne sit hjerte for en hest en et andet menneske. Hesten ser dig for den du er og accepterer hele dig fordi du er dig.

En dygtig terapihest er Den aktive Hest. Den aktive Hest bearbejder den spænding den mærker i individer med et aktiveret kamp/flugt beredskab. Et tillidsfuldt rum med tid og plads til bare at være opstår. Nervesystemet falder til ro. Du vender tilbage til dig selv og finder et ståsted i dig selv med fred, kærlighed, harmoni og frihed til at være dig.

Hestene kan hjælpe dig med at give dig selv tilbage til dig selv. Det er den bedste og smukkeste gave du kan give til dig selv.

Stresslindring ved Anna Maria og hestene på Fyn

Som hesteassisteret terapeut, hjælper jeg stressramte kvinder med at lytte til hjertet uden at de behøver at krænge sjælen ud, og det gør jeg ved at skabe et trygt rum i naturen med tid og plads til at stoppe op og mærke ind.

Ved at kombinere min lægefaglige viden og erfaring med min passion for naturen og hestene har fået jeg skabt en helt unik måde at tilbyde hesteassisteret terapi. Faktisk er jeg den eneste i Danmark som både er speciallæge i almen medicin og certificeret hesteassisteret terapeut ved Truels Vallø Bisgaard.

For at bevare hestenes motivation for at arbejde med klienter, tilbyder jeg kun fysiske sessioner 2 gange om ugen i dagtimerne. Du tilbydes enkeltstående helhedsoplevelser i naturen, klippekort og skræddersyede forløb.

Hestene hos Naturen Som Medicin er gode til angstlindring, stresslindring og bearbejdning af traumer.

Angstlindring og traumebearbejdning dog kun på forløb (pakkeløsninger med varighed på mindst 3 måneder).

Hvis du vil have mine hestes og min hjælp til at balancere dine maskuline og feminine energier, så skriv til mig.

Du finder kontaktformularen både ude i siden af dette indlæg og i bunden her på siden.

Det er formularen med de tre spørgsmål som du skal udfylde og sende, så kigger jeg på det og vender tilbage til dig.

Det er ikke bare nogle heste på en mark. Det er din mulighed for at stoppe op og lytte til hjertet.

En helhedsoplevelse i naturen med tid og plads til at mærke ind.

Det er hvad jeg kalder naturlig stresslindring.

Følg min side på Facebook!

Hop ind på Facebook og følg med.


LÆS MERE

Hesteassisteret terapi

Kontakt Anna Maria

INDLÆG ANBEFALET TIL DIG


Denne hjemmeside bruger cookies, så for at kunne give dig den bedste oplevelse med at bruge siden, skal du acceptere min brug af cookies.   Læs mere